Krémfőzés - alapanyagok I.

2012.04.09. 10:49

Az alapanyagokról szeretnék most írni, amiket én használok a kencézésnél. 

Növényi olajok és zsírok:

Avokádó olaj:

Gazdag A, E és D-vitaminban. Érzékeny, gyulladásra hajlamos, száraz bőröket kiválóan ápolja. 

Kakaóvaj:

A vajat a kakaófa terméséből készítik. Én a finomított kakaóvaj pasztillát használom, a finomítatlan kakaóvaj iszonyat drága egyrészt, másrészt pedig a finomított változat is tökéletesen megfelel a natúrkencékbe. Mivel igencsak szíros érzetet hagy, főleg a száraz bőrre való készítményekben használom.

Kókuszolaj:

A kókuszolajat a kókuszmag fehér húsából nyerik ki. Nekem bio, finomítatlan kókuszolajam van itthon, amiket a krémekbe használom, könnyen olvad és nagyon finom kókuszillata van. Bevallom, meg is kóstoltam, az íze is olyan :)) A krémekben használva megkönnyíti azok felszívódását, az ajakápolónak pedig biztosítja a szilárdságát a méhviasz mellett. A száraz bőrt jól ápolja, de nagy mennyiségben már szárító hatású.

Körömvirág olaj:

Igazából ez becsapós, mert nem magából a növényből nyerik ki, hanem ez a körömvirág olajos kivonata. Házilag is készíthető akár napraforgóolajba vagy olívába áztatott körömvirágból. A körömvirág régóta ismert gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatásáról.

Ligetszépe olaj:

Észak-Amerikában őshonos növény. Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag és jelentős az E-vitamin tartalma is. Száraz, igénybe vett, gyulladt, ekcémás bőrre kiválóan használható. 

Mandulaolaj:

Ez a kedvenc növényi olajom. Akár a legérzékenyebb bőrökre is használható, babaápolási termékekben különösen. A száraz és érzékeny bőrre különösen jó hatással van. Magas az E-vitamin tartlama.

Sáfrányos szeklice v. pórsáfrány olaj:

Magas a linolsav, valamint A- és E-vitamin tartalma. Mivel nem igazán szívódik be a bőrbe, jól használható a normál ill. zsíros bőrökre.

Sheavaj:

Afrika aranya. Az afrikai karitéfa gyümölcsének magjából nyerik ki. Nekem finomítatlan,hagyományos feldolgozású sheavajam van itthon. Sokaknak nem tetszik az illata, de én szeretem. Sok E-valamint a-vitamint tartalmaz és tele van antioxidánsokkal is. Testápolókba, ajakápolókba, arckrémekbe szoktma használni, szinte az összes bőrtípus meghálálja :)

Szőlőmagolaj:

Az érett, száraz bőrt kiválóan ápolja. Szemkörnyékre való kozmetikumokba is érdemes használni. E- valamint K-vitamint tartalmaz.

Szkvalán:

A szkvalán a növényi olajok elszappanosíthatatlan része. Főleg olíva- és avokádóolajból készítik. Eredetileg a cápa májából nyerték ki, innen a neve, de a mostanság használtak már mind növényi eredetűek. Bőrrokon anyag, az érzékeny bőrűek is nyugodtan használhatják. Én főleg kézkrémekbe használom, amit nagyon száraz, kirepedezett bőrre szoktam készíteni.

A következő részben a konzisztencianövelőkről és emulgeátorokról írok. Forrás: cosmio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kencemuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr54372981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása