Krémfőzés - emulziók

2012.04.07. 15:14

Szeretnék kicsit a dolgok mögé mutatni, aki annyira nem jártas ezekben a dolgokban, vagy csak érdekli mi micsoda, hogyan készült, nekik most szeretnék kicsit beszélni a krémekről, azon belül is az emulziókról.

Végül is minden krém emulzió. Amiket én csinálok, azok is. A zsírok, olajok és a víz ugyebár nem elegyedik, ezt láthatjuk, amikor a húsleves felszínén ott lebeg a kis zsír:) Mivel ezek nem elegyednek a köztük lévő határfelületi feszültség miatt, ami azért alakul ki, mert az egynemű molekulák jobban vonzzák egymást, mint a különneműeket, ezt az erőt csökkenteni kell valahogy. Ezt az emulgeátorok csökkentik, amik elősegítik ezen anyagok elegyedését, így jön létre az emulzió. Az én krémeim főleg O/V azaz olaj a vízben típusú emulziók. Ez érthető módon azt jelenti, hogy nagyobb rész a vízfázis, kisebb pedig az olaj. Ezen emulziók jellemzői, hogy kb. 70-80%-a víz, főleg vízben oldódó hatóanyagokat tartalmaznak és inkább a hidratáló krémekhez tartoznak. Természetesen zsírosabb, éjszakai krémeket is tudok csinálni, de még azok is O/V típusúak, csak kevesebb % a vízfázisa. Sajnos nem mindegy, milyen emulzióhoz milyen emulgeátort használunk, így eleinte velem is előfordult, hogy nem volt a receptben előírt emulgeátorom, ezért úgy gondoltam, jó lesz a másik is. Hát nem jött be :D 

olaj_a_vizben.jpg

a képet a http://organicmission.lapunk.hu/ oldalról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kencemuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr104369692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása